«Το ψηφιδωτό ως σύγχρονη τέχνη»

Η έκθεση  «Το Ψηφιδωτό ως Σύγχρονη Τέχνη»  αναδεικνύει το ευρύ φάσμα του ψηφιδωτού σήμερα, με ανάγλυφα, κολάζ, γλυπτά, αντικείμενα και εγκαταστάσεις.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το 14ο Διεθνές Συνέδριο Ψηφιδωτού (AIMC) της Βιέννης το 2014 με επιμελήτρια την πρόεδρό του Edda Mally και έκτοτε δημιουργήθηκε το project μιας περιοδεύουσας έκθεσης σε διάφορες χώρες της Ευρώπης όπου συμμετέχουν και ντόπιοι καλλιτέχνες κάθε φορά. Η έκθεση παρουσιάστηκε  στη Δημοτική Πινακοθήκη της Λάρισας τον χειμώνα του 2016.

Σκοπός της παρουσίασης είναι να προσεγγίσει μέσα από μία νέα ματιά  το είδος του ψηφιδωτού. Πρόκειται για ένα σημαντικό εικαστικό γεγονός που παράλληλα δίνει  ερέθισμα για καλλιτεχνικό διάλογο με το σήμερα μέσα από την παρουσίαση ενός τέτοιου θέματος σε μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη με μακραίωνη παράδοση στην τέχνη του ψηφιδωτού.

..Τα εγκαίνεια πλαισιώθηκαν από μια θεαματική επίδειξη bellydance, από μια ερμηνεύτρια χορών της Ανατολής στη Γερμανία, την Annette von Kapff.

«Μας ενδιαφέρει να αναδείξουμε τη σύνδεση ανάμεσα σε δύο πανάρχαιες περιοχές του πολιτισμού η πορεία των οποίων συνεχίζεται και φτάνει ως τις μέρες μας, την τέχνη  του μωσαϊκού και τον  χορό της Ανατολής», εξηγεί η γενική γραμματέας του Τελλογλείου, καθηγήτρια του ΑΠΘ Αλεξάνδρα Γουλάκη – Βουτυρά. Η ίδια προσθέτει: «Ο χορός της Ανατολής από την αρχαία Αίγυπτο ως τα πέπλα της Loie Fuller στις αρχές του 20ού αιώνα μαρτυρεί τη δύναμη και την επιβίωση μιας σημαντικής μορφής τέχνης. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με την τέχνη του μωσαϊκού – ψηφιδωτού. Στη Θεσσαλονίκη μπορεί να θαυμάσει κανείς εξαιρετικά δείγματα της τέχνης αυτής από την αρχαιότητα, τα πρώιμα βυζαντινά χρόνια ως τον 14ο αιώνα. Στην έκθεση του Τελλογλείου η τέχνη αυτή παρουσιάζεται στη σύγχρονη μορφή της μέσα από τα έργα 40 καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα».

H έκθεση «Το Ψηφιδωτό ως Σύγχρονη Τέχνη» θα διαρκέσει ως τις 23 Απριλίου 2017. Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη & Πέμπτη 9.00 – 14.00, Τετάρτη & Παρασκευή 9.00 – 14.00 και 17.00 – 21.00, Σάββατο & Κυριακή 10.00 – 18.00. Δευτέρα κλειστά.