«Ο κόσμος του Ο. Ελύτη. Ποίηση και ζωγραφική»

«Η έκθεση, που συγκέντρωσε σε διάστημα περίπου δύο μηνών περισσότερους από 10.000 επισκέπτες, οργανώθηκε στο Τελλόγλειο με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατο του Νομπελίστα ποιητή.

Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει και να απολαύσει:

Το σύνολο των εικαστικών έργων του Οδυσσέα Ελύτη: κολάζ, τέμπερες και υδατογραφίες, μικρών διαστάσεων, που αναδεικνύουν μια μοναδική καλλιτεχνική διάσταση και αντανακλούν την αισθητική αντίληψη του ποιητή. Επίσης παρουσιάζονται χειρόγραφα και πρώτες εκδόσεις του Ελύτη, μαζί με δημοσιευμένες και ανέκδοτες φωτογραφίες του.

Αποσπάσματα από αισθητικά δοκίμια του Ελύτη για μεγάλους ζωγράφους και γλύπτες (όπως Παναγιώτης Ζωγράφος, Ματίς, Πικάσο, Θεόφιλος, Παρθένης, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Εγγονόπουλος, Καπράλος, Νικολάου, Τσαρούχης, Μόραλης), τα οποία συνοδεύονται από αντιπροσωπευτικά τους έργα.

Έργα σύγχρονων καλλιτεχνών εμπνευσμένα από την ποίηση του Ελύτη (Ν. Μελά, Τέτσης, Θεοχαράκης, Τσόκλης, Πανιάρας, Σόρογκας, Καρέλλα, Μακρουλάκης, Μπότσογλου, Παπαγιάννης, Ψυχοπαίδης, Κόττης, Λάππας, Αδαμάκος, Παντελιάς, Βαρώτσος, Μποκόρος, Λίτη).

Έργα και υλικό δανείζουν το Μουσείο Μπενάκη, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, η Εθνική Πινακοθήκη, το Ίδρυμα Θεοχαράκη και πολλοί καλλιτέχνες και συλλέκτες.

Την έκθεση επιμελήθηκε ο Τάκης Μαυρωτάς, αξιοποιώντας δημιουργικά την εμπειρία του απο την ανάλογη έκθεση που προετοίμασε ο ίδιος το 2011 στο Ίδρυμα Β.& Μ. Θεοχαράκη στην Αθήνα, με τη συμπαράσταση της ποιήτριας Ιουλίτας Ηλιοπούλου.»