Τελλόγλειο, «Δώρα της Γης» με αντοχή στο χρόνο

11 Οκτωβρίου 2015

Ένα από τα εκθέματα του μουσείου είναι το μεγάλων διαστάσεων γλυπτό του Γεώργιου Τσάρα, καηγητή του ΑΠΘ. Εντυπωσιάζουν η ευλυγισία του υλικού και ο κατάλληλος φωτισμός.

Προχωρώντας, βλέπουμε τα λυρικά τοπία του Λουις Ρευμόνδου. Χρώματα απαλά και γαλήνια παραπεμπουν στην εποχή του ρομαντισμού, σε αντίθεση με τον επόμενο καλλιτέχνη Στέλιο Σκούλα με έντονα χρώματα και βίαιες πινελιές στα κόμιξ και κολάζ του.

Η έκθεση «Δώρα της Γης» αποτελείται από δύο ενότητες που συνδέουν το παρελθόν με το σήμερα μέσω των εργαλείων (γνώση, θεωρία, πράξη) προς αξιοποίησή τους.

Τα δώρα της γης είναι:

  • τα δημητριακά (με συστατικό τον κυκεώνα – ποτό με βάση το χοντροκομμένο κριθάρι)
  • αμπέλι (μύθος Δία και Ερμή)
  • ελιά (το λάδι για φωτισμό, αρωματοποιεία, ιατρική, βυρσοδεψία και υφαντική)
  • μαύρος χοίρος (για θυσίες)
  • κρόκος (πολύτιμο φυτό της Ελλάδας και Ανατολής)
  • βελανίδι ιερό (μύθος Δία και Ερμή)
  • σουσάμι (ιδιότητες παρόμοιες με ελαιόλαδο, εισαγωγή από Μέση Ανατολή, Ινδία, Κίνα)

Οι συλλογές από 11 μουσεία με κεραμικά και εργαλεία αποκαλύπτουν τις γνώσεις των αρχαίων και την αξία του εμπορίου. Η σύγχρονη ζωή έφερε την ανάγκη να βρεθούν οι αιτίες μείωσης της βιοποικιλότητας και οι προκλήσεις της φύσης επιταχύνουν την εμβάθυνση σε αυτόν τον επιστημονικό τομέα.

Για παράδειγμα στο ελληνικό δάσος υπάρχουν 10 είδη βελανιδιάς, που οι χημικές τους ουσίες βοηθούν στην επούλωση τραυμάτων ή ως αντιπυρετικά (χρήση σε περιόδους πολέμου) ή για την ασθένεια της κοιλιοκάκης, κρόκοι της Κοζάνης – κατά αυπνίας, μέθης και το σουσάμι – από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Συμπληρωματική ενότητα είναι η συλλογή από 2600 ανοιχτήρια του Μουσείου Οίνου Γεροβασιλείου.

Το μουσείο τίμησε την Θεσσαλονικιά φιλότεχνο και δημοσιογράφο Ελένη Λαζαρίδου, που πέθανε στις 1 Απριλίου 2015, με ζωγραφικά και χαρακτικά έργα της συλλογής του, που αφορούν τον άνθρωπο. Κάποιοι από τους συμμετέχοντες ήταν: Παναγιώτης Καραγιώργης, Κώστας Λαχάς, Πεντζίκης Νίκος Γαβριήλ, Κάρολος Τσίζεκ και Στάθης Λογοθέτης.